fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΜΠΙΛΙΩ ΠΑΟΥΡΗ

ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ


Καθώς η περίοδος της  εποχικής γρίπης πλησιάζει, είναι σημαντικό για  σας τους γονείς να ενημερωθείτε επαρκώς προκειμένου να εξασφαλίσετε την καλύτερη προστασία για τα παιδιά σας.

Τι είναι η εποχική γρίπη;

Η εποχική γρίπη είναι μία εξαιρετικά μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος και προσβάλλει κυρίως τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες και προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β (Influenza A & B). Η βαρύτητα της κυμαίνεται από ελαφριά έως πολύ σοβαρή και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει το θάνατο.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Η εποχική γρίπη δεν έχει σχέση με το κοινό κρυολόγημα που είναι ήπια λοίμωξη της μύτης και του φάρυγγα και προκαλείται από διαφορετικούς ιούς (ρινοιούς). Η έναρξη της είναι συνήθως αιφνίδια. Τα κύρια συμπτώματα στα παιδιά είναι : πυρετός, ρινική συμφόρηση, βήχας, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι, αδυναμία και πολύ συχνά έμετοι και διάρροιες.

Πως μεταδίδεται;

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης των ιών της γρίπης είναι με τα σταγονίδια που διασπείρονται κατά την ομιλία, το φτέρνισμα ή το βήχα. Σπανιότερα μεταδίδεται όταν ένα άτομο αγγίξει επιφάνεια ή αντικείμενο μολυσμένο με τους ιούς και στη συνέχεια αγγίξει τη μύτη , το στόμα ή και τα μάτια του.

Ποια είναι η περίοδος μετάδοσης;

Τα άτομα που πάσχουν από γρίπη είναι πιο μεταδοτικά έως 3 με 4 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Ειδικότερα τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να είναι μεταδοτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ποια είναι η εποχικότητα της γρίπης;

Αν και η εποχικότητα της νόσου μπορεί να διαφέρει σε χρόνο και διάρκεια ,τα πρώτα κρούσματα μπορούν να εντοπιστούν τον Οκτώβριο. Ειδικότερα για την Ελλάδα η δραστηριότητα της γρίπης κορυφώνεται από Ιανουάριο έως και Μάρτιο.

Πόσο κινδυνεύουν τα παιδιά από την εποχική γρίπη;

Κάθε χρόνο εκατομμύρια παιδιά νοσούν από την εποχική γρίπη ανά τον κόσμο, μερικές χιλιάδες από αυτά νοσηλεύονται ενώ κάποια από αυτά πεθαίνουν. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα πολύ μικρά βρέφη (< 6 μηνών) καθώς και όλα τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Εξίσου σε κίνδυνο βρίσκονται παιδιά με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, νευρολογικές παθήσεις, κυστική ίνωση, καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, HIV, ή βρίσκονται σε χρόνια θεραπεία με κορτικοστεροειδή ή ασπιρίνη

Ποιες είναι οι συνήθεις επιπλοκές;

Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι η ωτίτιδα , η παραρινοκολπίτιδα, η πνευμονία, η αφυδάτωση και η επιδείνωση χρονίας νόσου όπως είναι το άσθμα.

Πως μπορούμε να προστατευθούμε;

Βασικά μέτρα πρόληψης την περίοδο της επιδημικής έξαρσης είναι: το καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι τακτικά, η παραμονή του ασθενούς στο σπίτι για μερικές μέρες καθώς και η αποφυγή του συγχρωτισμού δηλαδή η παραμονή σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα για μεγάλα διαστήματα.

Ωστόσο η καλύτερη πρόληψη και προστασία για τα παιδιά είναι ο εμβολιασμός. Όλα τα παιδιά από 6 μηνών έως 5 ετών καθώς και τα παιδιά υψηλού κινδύνου συνιστάται να εμβολιαστούν με το τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο έως το τέλος Οκτωβρίου. Η ετήσια ανανέωση του εμβολιασμού είναι απαραίτητη καθώς οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται συνεχώς ενώ  τα προστατευτικά αντισώματα αναπτύσσονται σε 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση.

Σημειώνεται ότι παιδιά μικρότερα των 9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή έχουν κάνει μια δόση εμβολίου στο παρελθόν χρειάζονται 2 δόσεις εμβολίου με μεσοδιάστημα 28 ημερών.

Πηγή: Centers of Disease Control and Prevention-Flu

          Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας: Εποχική γρίπη

Μπίλιω Παούρη,
MD,PhD Παιδίατρος
Ιατρείο: Παύλου Μελά 42 Δημητρακοπούλου 21,
Κορυδαλλός Πειραιάς
Τηλ: 2167004825, 6944653334
e-mail: docpaouri@yahoo.com
Δείτε τα άρθρα της παιδιάτρου στο Mediteam.gr

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top