fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ

O ρόλος του επισκέπτη υγείας

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (ΠΣΕΥ) υιοθετεί τον λειτουργικό ορισμό: Ο/Η Ε.Ε.Υ.  (ο Επισκέπτης υγείας – η Επισκέπτρια υγείας) είναι βασικός πυλώνας και προσδιοριστής της Π.Φ.Υ. στο επίπεδο της Ψυχικής, Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας.

Ρoλος των Ε.Ε.Υ.

είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση επαγγελματικών παρεμβάσεων αγωγής-προαγωγής υγείας και αυτός του συμβούλου υγείας για το άτομο, την ομάδα, την οικογένεια.

Οι Ε.Ε.Υ. συμμετέχουν στην ανάπτυξη, υλοποίηση και αξιολόγηση προγραμμάτων, ενεργειών και δράσεων πρόληψης Προαγωγής και Αγωγής υγείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας, σε χώρους εργασίας και παραγωγής.

Μερικοί χώροι που δραστηριοποιείται:
Aγροτικές εγκαταστάσεις, συνεταιρισμοί, εργοστάσια, βιοτεχνίες, βιομηχανίες, οικοτεχνίες, υπηρεσίες κλπ), σε σχολικές μονάδες Α/θμιας, Β/θμιας και Γ/θμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε άλλες δομές Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Επαγγελματικής Επιμόρφωσης, σε χώρους και δομές μετακίνησης πληθυσμού (π.χ. σταθμούς, λιμένες, αερολιμένες, πλοία, κέντρα υποδοχής μεταναστών κ.α.), σε δομές και υπηρεσίες τουρισμού υγείας.

Ως επαγγελματίας υγείας και δη ιδιώτης αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην οικογένεια ή την κοινότητα με το οικογενειακό τους γιατρό με τα νοσοκομεία και τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο επισκέπτης υγείας  είναι ο επαγγελματίας που στοχεύει στην προλήψη αλλά και ο επαγγελματίας που φροντίζει και μεριμνά για την εκπαίδευση και συμφιλίωση του αρρώστου στη νέα κατάσταση αλλά και στην εκπαίδευση της οικογένειας του να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα.

Κύριες δραστηριότητες

 • Στην κατ’οίκον νοσηλεία ανάλογα στις δομές που βρίσκεται ελέγχει την κατάσταση του ασθενούς αν δηλαδή παίρνει σωστά την αγωγή του ,τον εκπαιδεύει να κάνει τον έλεγχο μόνος του πχ διαβήτη, αρτ.υπέρταση και αν δεν μπορεί ο ίδιος  ο ασθενής το αναλαμβάνει αυτός ή εκπαιδεύει κάποιον από την οικογένεια του.
 • Ελέγχει το περιβάλλον του και εν συνέχεια ενημερώνει το γιατρό του.
 • Προλαμβάνει τις κατακλίσεις σε ΑΜΕΑ, σε παραπληγικούς και αν υπάρξουν ανοιχτές πληγές βοηθάει στην επούλωση.
 • Αναλαμβάνει ενεσοθεραπείες.
 • Επισκέπτεται λεχώνες ή και μέλλουσες μητέρες και ενημερώνει για το θηλασμό και την περιποίηση των νεογνών /μωρών.
 • Ελέγχει την περίμετρο της κεφαλής και το βάρος τους καθώς και το ύψος και αναλόγως παραπέμπει σε ειδικούς.
 • Κάνει αγωγή υγείας σε σχολεία και Κ.A.Π.H
 • Εμβολιασμούς σε  Κ.A.Π.H
 • Εκπαιδεύει σε πρώτες βοήθειες αλλά και παρέχει Α’ βοήθειες μέχρι να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
 • Συνεργάζεται με εταιρείες και γιατρούς εργασίας για να διενεργεί σπιρομετρήσεις, vision test και ΗΚΓ ώστε να εκδίδονται οι βεβαιώσεις καταλληλότητας των εργαζομένων από τον γιατρό εργασίας.
 • Εκπονεί τους εμβολιασμούς των εργαζομένων.
 • Κάνει αγωγή υγείας και επίσης κατ’οίκον επισκέψεις στα σπίτια των εργαζομένων με σκοπό τον έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους μετά από τραυματισμούς αλλά και μετά από μεγάλη απουσία ώστε να μεριμνά και να προλαβαίνει τις ανάγκες τους από άποψη υγείας.

Σε καμία περίπτωση ο επισκέπτης υγείας δεν αντικαθιστά το γιατρό αλλά ο σκοπός του είναι η συνεργασία με το γιατρό ώστε να αποτελούν μια σωστή και αποτελεσματική ομάδα επαγγελματιών υγείας προς όφελος της κοινότητας και εν γένει της δημόσιας υγείας.

O επισκέπτης υγείας και ο ρόλος του

Γράφει η Δήμητρα Ζαχαροπούλου, Επισκέπτρια υγείας-Μετεκπαιδευθείσα στη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα

To site της Επισκέπτρια υγείας >>
https://healthforall.gr/

Facebook reference :
https://www.facebook.com/healthforall.gr/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top