fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Επίδραση της βιταμίνης B6 στο άγχος και την κατάθλιψη

Σε αυτήν την κλινική μελετη , σε 478 νεαρούς ενήλικες χορηγήθηκε τυχαιοποιημένα είτε Βιταμίνη Β6 (100 mg pyroxidine hydrochloride) ,είτε Βιταμίνη Β12 (1000 mcg methylcobalmin)  ή placebo καθημερινά για ένα μήνα.

Η μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β12 είχε μικρή επίδραση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αλλά η βιταμίνη Β6 έκανε μια στατιστικά σημαντική διαφορά στο άγχος.

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα απαραίτητο συνένζυμο για τη σύνθεση της ντοπαμίνης, της επινεφρίνης, του GABA, της μελατονίνης, της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης.

Ακόμη και η ήπια ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει αρνητικά τη σύνθεση GABA και σεροτονίνης.

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα συνένζυμο που συμμετέχει στη σύνθεση του GABA ( ενός ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή με αντίθετη δράση απο το glutamate ). Στο παρακατω link μπορειτε να δειτε το video μου για τη δράση των GABA και glutamate . Αυξημένα επίπεδα GABA μειώνουν τα επίπεδα του άγχους .


Συνοψίζοντας , οι ερευνητές συνέκριναν τη λήψη συμπληρωμάτων για 1 μήνα

α/ βιταμίνης Β6 ή

β/ Β12 ή

γ/ τη χορήγηση εικονικού φαρμάκου σε 478 ενήλικες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β6 συσχετίστηκε με μείωση του άγχους με στατιστική σημαντικότητα και με μια τάση προς μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης.

Disclaimer : το κείμενο αυτό εχει καθαρά ενημερωτικό σκοπό . Για τη φαρμακευτικη σας αγωγή , αλλά και για τα συμπληρώματα διατροφής απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να καθορίσει την αγωγή σας και τη δοσολογία της .

Κωνσταντινοπουλος Παναγιωτης

Ειδικός παθολογος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβητη

Αρτακης 100 , Νεα Σμύρνη

www.konstantinopoulos.gr

Βιβλιογραφία :

1/Field, D. T., Cracknell, R. O., Eastwood, J. R., Scarfe, P., Williams, C. M., Zheng, Y., & Tavassoli, T. (2022). “High-dose Vitamin B6 supplementation reduces anxiety and strengthens visual surround suppression.” Human Psychopharmacology, e2852

2/Kennedy D.O. “B Vitamins and the Brain: Mechanisms, Dose and Efficacy—A Review” Nutrients. 2016 Feb; 8(2): 68.

3/https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/hup.2852

Δείτε τα quiz του ιατρού στο YouTube :

Δειτε το καναλι του ιατρου στο YouTube

https://youtube.com/channel/UCJbOUPodctjCkfjxrD54u8Q

Δείτε αλλα θέματα σε σχεση με το αγχος

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top