Τι είναι η γρίπη;
Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης.
Μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ελαφριά έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να εμφανίσουν επιπλοκές. Σε ορισμένους όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών, όπως η πνευμονία. Μερικές επιπλοκές μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.
Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται ξαφνικά και περιλαμβάνουν:
Πυρετό, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και γύρω από τα μάτια, αδυναμία, πονοκέφαλο, πονόλαιμο κ.α.
Ποιοι είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές από τη γρίπη;
Ορισμένες ομάδες έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές από τη γρίπη.
Σε αυτές περιλαμβάνονται:
• Ενήλικες άνω των 65 ετών
• Παιδιά μικρότερα των 5 ετών
• Άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα, καρδιολογικά προβλήματα ή καρκίνο
• Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης
Γιατί οι εγκυμονούσες έχουν αυξημένο κίνδυνο για την εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη;
Οι μεταβολές που συμβαίνουν στο ανοσοποιητικό σύστημα κατά την κύηση, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών. Η ανάγκη νοσηλείας αλλά και η θνησιμότητα αυξάνουν σε γυναίκες που θα νοσήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Επίσης αυξάνει ο κίνδυνος για επιπλοκές της κύησης, όπως ο πρόωρος τοκετός στις εγκυμονούσες που θα νοσήσουν από γρίπη.
Ποιοι θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης;
Ο εμβολιασμός συνίσταται σε οποιοδήποτε ηλικίας 6 μήνων και πάνω, περιλαμβανομένων των εγκύων και των γυναικών που θηλάζουν.
Ο εμβολιασμός είναι καλύτερο να γίνετε νωρίς στην περίοδο εμφάνισης της γρίπης, μόλις το εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πως λειτουργεί το εμβόλιο;
Το εμβόλιο διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων κατά του ιού της γρίπης. Τα αντισώματα κυκλοφορούν στο αίμα και αν εντοπίσουν τον ιό, τον καταστρέφουν σε συνεργασία με το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα. Απαιτούνται 2 εβδομάδες από τον εμβολιασμό, μέχρι ο οργανισμός να αποκτήσει επαρκή προστασία.
Πόσο συχνά θα πρέπει να κάνω το αντιγριπικό εμβόλιο;
Για ορισμένους τύπους εμβολίων τα αντισώματα που παράγονται παραμένουν ενεργά για πολλά χρόνια. Όμως οι τύποι του ιού που προκαλούν γρίπη μπορεί να αλλάζουν κάθε χρόνο. Τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από το εμβόλιο της μιας χρονιάς μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά για τους ιούς της γρίπης που θα προκαλέσουν γρίπη την επόμενη χρονιά. Επομένως για να υπάρχει επαρκής προστασία θα πρέπει να γίνετε εμβολιασμός κάθε χρόνο.
Πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός στη διάρκεια της κύησης βοηθάει το μωρό;
Το εμβόλιο προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό. Τα μωρά δε μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Όταν η μητέρα εμβολιαστεί στη διάρκεια της κύησης, προστατευτικά αντισώματα, μεταφέρονται από την κυκλοφορία της στο έμβρυο. Τα αντισώματα αυτά θα προστατέψουν το μωρό κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.
Είναι τα αντιγριπικά εμβόλια ασφαλή;
Τα εμβόλιο παράγονται με τα υψηλότερα κριτήρια ασφαλείας. Παρακολουθούνται συστηματικά για την εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός πραγματοποιείται για πολλά χρόνια σε εκατομμύρια εγκύους και δεν είναι γνωστό να προκαλεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη ή τα έμβρυα.
Έχει το αντιγριπικό εμβόλιο ανεπιθύμητες ενέργειες;
Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ήπιες, όπως βάρος στο χέρι ή χαμηλός πυρετός, τα οποία υποχωρούν σε 1-2 ημέρες. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιδράσεις είναι σπάνιες.
Τι θα πρέπει να κάνω αν κολλήσω γρίπη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Αν νομίζετε ότι πάσχετε από γρίπη ενώ είστε έγκυος ή έχετε γεννήσει τις προηγούμενες 2 εβδομάδες, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας. Συνίσταται η χορήγηση αντιικού φαρμάκου, το συντομότερο δυνατό. Τα αντιικά φάρμακα είναι αποτελεσματικά όταν ληφθούν σε 48 ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, αλλά υπάρχει όφελος ακόμη και αν η αγωγή ξεκινήσει 4-5 ημέρες μετά. Τα αντιικά φάρμακα δε θεραπεύουν τη γρίπη, αλλά μπορούν να βραχύνουν τη διάρκεια νόσησης και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.
Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνουν:
• Πυρετό (συνήθως υψηλό)
• Σοβαρό πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, αλλά και γύρω από τα μάτια
• Γενικευμένη αδυναμία
• Χλωμό δέρμα και κόκκινα, υγρά μάτια
• Πονοκέφαλο
• Ξηρό βήχα
• Πονόλαιμο και υδαρή καταρροή από τη μύτη (συνάχι) ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα)
• Εμετό ή διάρροια, ιδιαίτερα στα παιδιά
Τι θα πρέπει να κάνω αν ήρθα σε κοντινή επαφή, με κάποιον που έχει γρίπη, ενώ είμαι έγκυος;
Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, αν είστε έγκυος και ήρθατε σε κοντινή επαφή με κάποιον που πάσχει από γρίπη. Αυτό περιλαμβάνει το να ζεις μαζί, να φροντίζεις κάποιον ασθενή ή να έχεις μιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με κάποιον που είχε γρίπη. Μπορεί να συνταγογραφηθεί αντιικό φάρμακο για να μειωθεί ο κίνδυνος σε περίπτωση που νοσήσετε από γρίπη.
Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244
2310 707 957, 6974 606 185 2312 201 135
Ιστοσελίδα : https://obstetric.gr/ Email:info@obstetric.gr
Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
https://twitter.com/kosalm
Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/