Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Διακολπικό υπερηχογράφημα

Τι είναι το κολπικό υπερηχογράφημα;

Το κολπικό υπερηχογράφημα είναι το υπερηχογράφημα που εκτελείται με μια κεφαλή υπέρηχων η οποία τοποθετείται στον κόλπο της ασθενούς. Χρησιμοποιείται για την εξέταση των αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας (μήτρας, ωοθηκών), καθώς και του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης.

 Απαιτείται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;

Το κολπικό υπερηχογράφημα δεν απαιτεί κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία και μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου της γυναίκας. Το υπερηχογράφημα γίνεται με την ουροδόχο κύστη άδεια και επομένως θα σας ζητηθεί να ουρήσετε πριν από την εξέταση. Αν λαμβάνεται κάποια φαρμακευτική αγωγή δε χρειάζεται να τη διακόψετε πριν από την εξέταση.

Πως πραγματοποιείται η εξέταση;

Η γυναίκα θα πρέπει να ξεντυθεί από τη μέση και κάτω και να ξαπλώσει σε μια γυναικολογική καρέκλα. Η κεφαλή για την προστασία της γυναίκας καλύπτεται με ένα προφυλακτικό και τοποθετείτε τζελ. Στη συνέχεια τοποθετείται μαλακά στον κόλπο της γυναίκας. Η κεφαλή υπερήχων λειτουργεί στέλνοντας ηχητικά κύματα και λαμβάνει τις αντανακλάσεις τους πάνω στα κοιλιακά όργανα. Στη συνέχεια ένας υπολογιστής επεξεργάζεται τα κύματα αυτά και τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια εικόνα. Ο γιατρός μπορεί να δει άμεσα την εικόνα στο μηχάνημα των υπερήχων και η εξεταζόμενη σε μια τηλεόραση.

Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, κατά τη διάρκεια της εξέτασης να αισθάνεται η γυναίκα ασφαλής, ήρεμη και ενημερωμένη για τα ευρήματα του γιατρού. Συγκεκριμένα περιγράφονται τα όργανα της πυέλου όπως αυτά απεικονίζονται με το υπερηχογράφημα και εξηγείται η φυσιολογική ανατομία πριν να αναλυθούν πιθανά προβλήματα που εντοπίζονται.

Πως αισθάνομαι κατά τη διάρκεια της εξέτασης;

Η εξέταση είναι συνήθως ανώδυνη, αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθανθούν ήπια δυσφορία από την πίεση της κεφαλής του υπερήχου στα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου, ιδιαίτερα αν υπάρχει φλεγμονή στην περιοχή. Η συνεργασία της ασθενούς είναι απαραίτητη για τη διενέργεια της εξέτασης. Μόνο ένα μικρό τμήμα της κεφαλής του υπερήχου τοποθετείται στον κόλπο.

Γιατί γίνετε η εξέταση;

Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει να διαγνωστούν τα αιτία ορισμένων μορφών υπογονιμότητας, πυελικού πόνου, ανώμαλης αιμορραγίας, καθώς και προβλήματα διαταραχών της έμμηνου ρύσεως ή πυελικών φλεγμονών.

Ακόμη μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) και πιθανές ανωμαλίες αυτού.

Το διακολπικό υπερηχογράφημα αποτελεί την πιο εξελιγμένη μορφή υπερηχογραφήματος για την απεικόνιση των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, ειδικά αν περιλαμβάνει και διακολπικό doppler, παρέχοντας εξαιρετικές δυνατότητες στο γιατρό να διαγνώσει πιθανές παθολογικές καταστάσεις των έσω γεννητικών οργάνων της γυναίκας, όπως:

• Παθήσεις της μήτρας (ινομυώματαπολύποδες, αδενομύωση, ανατομικές ανωμαλίες).
• Κύστεις και όγκους των ωοθηκών.
• Πυελική φλεγμονή (υδροσάλπιγγα, πυοσάλπιγγα, κ.α).

Διακολπικό υπερηχογράφημα και κύηση

Το διακολπικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιείται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά το πρώτο τρίμηνο (μέχρι την 11η με 12η εβδομάδα) η θέση του εμβρύου είναι τέτοια που καθιστά το διακολπικό υπερηχογράφημα ιδανική εξέταση για την παρακολούθηση της ανάπτυξης του εμβρύου και για την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων ή καταστάσεων που αφορούν μια αρχόμενη κύηση όπως:

• Εξωμήτρια κύηση.
• Πολύδυμες κυήσεις (δίδυμα, τρίδυμα, κ.λπ.).
• Αποβολές.
• Αποκόλληση πλακούντα.
• Ανωμαλίες του ωχρού σωματίου της εγκυμοσύνης.

Επίσης μπορεί να απαιτηθεί η χρήση του και μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης για τη μέτρηση του μήκους του τραχήλου και για τον προσδιορισμό της ακριβούς θέσης του πλακούντα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις με χαμηλή πρόσφυση του πλακούντα.


Υπάρχουν κίνδυνοι από την εξέταση;

Δεν υπάρχουν γνωστές επιβλαβείς επιδράσεις του υπερηχογραφήματος στον άνθρωπο. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ακτινογραφίες, δεν υπάρχει έκθεση σε ακτινοβολία, κατά την πραγματοποίηση της εξέτασης αυτής.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top