fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Διαβήτης και κατάθλιψη

  1. Διαβητης και κατάθλιψη
Διαβήτης και κατάθλιψη : Οπερ εδει δείξαι ( περί ψυχοσωματικών νοσημάτων – η απόδειξη ).
Στο πρόσφατο άρθρο του , ο ψυχίατρος δημητρης οικονόμου , περί ψυχοσωματικών νοσημάτων κατέληγε στα εξής :
Ας δούμε ένα παράδειγμα : Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει σύσπαση των αρτηριδίων . Αν υποχωρήσει , ακολουθεί χάλαση των αρτηριδίων . Αν όμως παραταθεί ( επειδή δεν δόθηκε διέξοδος στην έκφραση του ) παρατείνεται και η σύσπαση των αρτηριδίων, με συνέπεια αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Ο παρατεταμένος αυτός αγγειόσπασμος μπορεί να συμβάλλει και στη δημιουργία διαταραχών υφής, δηλαδή να προκαλέσει  παθολογοανατομικές αλλοιώσεις στο τοίχωμα των αγγείων ( σκλήρυνση και στένωση του αυλού),όπως αυτές που παρατηρούνται σε  άτομα με αρτηριακή υπέρταση .

Και συνέχιζε

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι : 1. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα σωματικά και τα ψυχικά νοσήματα 2. Όλα τα νοσήματα υπόκεινται στη διαπλοκή και αλληλεπίδραση Βιολογικών , Ψυχολογικών και Ψυχοκοινωνικών συντελεστών.

 Για ολόκληρο το άρθρο :
http://www.mediteam.gr/2017/08/blog-post_31.html?m=1
Η απόδειξη  :
Συμφωνώντας απόλυτα με το συνάδελφο , ψάχνοντας για πιο πολλά ανάλογα παραδείγματα , διάβασα για ένα άρθρο σχετικά με διαβήτη και κατάθλιψη , δημοσιευμένο το 2013 στο journal of psychosomatic research που έγραφε για μια μελέτη πάνω σε αυτές τις δυο καταστάσεις . Με λίγα λόγια έλεγε ότι σε 4 διαφορετικές ομάδες ανθρώπων ( στην πρώτη ούτε διαβήτης ούτε κατάθλιψη , στη δεύτερη διαβήτης τύπου ΙΙ χωρίς κατάθλιψη  , στην τρίτη κατάθλιψη μόνο χωρίς διαβήτη και στην τέταρτη και διαβήτης και κατάθλιψη) , η crp ήταν αυξημένη σε αυτούς που είχαν και διαβήτη και κατάθλιψη .
Για μα εξηγήσουμε απλά η crp που εκτιμήθηκε , ήταν αυτή που στον ιατρικό κόσμο σχετίζεται με τη χρόνια φλεγμονή και  επομένως με πάρα πολλές παθολογικές καταστάσεις . Όσο πιο ψηλή η τιμή της , τόσο χειρότερη η πρόβλεψη για την υγεία μας . Ένα άλλο ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με ψυχοθεραπεία η τιμή της crp στους διαβητικούς βελτιώθηκε . Προσπάθειες εξήγησης του φαινομένου έχουν γίνει είτε μέσω της IL-1 , είτε μέσω της μείωσης του stress . Το γεγονός πάντως είναι ότι μειώθηκε η crp και κατά συνέπεια η φλεγμονή . ( πηγή diabetes forecast).
Άρα , όπερ έδει δείξαι.
(Πρόκειται για φράση που χρησιμοποιείται στο τέλος μιας μαθηματικής – ή και λογικής – απόδειξης για να δηλώσει ότι το αποτέλεσμα είναι αυτό που ζητείται να αποδειχτεί, αποδιδόμενη στον Ευκλείδη).
ΥΓ αυτό δε σημαίνει ότι θεραπεύοντας πχ την κατάθλιψη θεραπεύεται ο διαβήτης , αλλά ότι με μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση του ασθενούς , αντιμετωπίζοντας όλα τα νοσήματα , βελτιώνεται η εικόνα σε καθένα από αυτά.
Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη
Οικονομου Δημήτριος Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτης
Η αρθρογραφία του γιατρού στο mediteam:
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top