fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ενδομήτριας μετάδοσης του νέου κοροναϊού (COVID-19)

Δεν υπάρχει επί του παρόντος καμία ένδειξη ενδομήτριας λοίμωξης που να προκαλείται από την κάθετη μετάδοση από τη μητέρα στο έμβρυο, σε γυναίκες που αναπτύσσουν πνευμονία από το νέο κοροναϊό (COVID-19) αργά στην εγκυμοσύνη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο The Lancet.

Παλιότερες μελέτες είχαν βρει ενδείξεις για κάθετη μετάδοση άλλων κοροναϊών που σχετίζονται με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS).

Οι ερευνητές περιγράφουν τα κλινικά χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα ενδομήτριας κάθετης μετάδοσης της μόλυνσης από SARS-CoV-2 στην αναδρομική ανασκόπηση των ιατρικών αρχείων από εννέα εγκύους με πνευμονία COVID-19.

Και οι εννέα γυναίκες ήταν θετικές για το SARS-CoV-2 με PCR σε δείγματα από την αναπνευστική οδό.

Αντίθετα, η PCR δεν ανίχνευσε SARS-CoV-2 στο αμνιακό υγρό, στο αίμα από τον ομφάλιο λώρο, σε δείγματα από το στοματοφάρυγγα του νεογνού και σε δείγματα μητρικού γάλακτος που συλλέχθηκαν από έξι ασθενείς.

Κλινικά, οι γυναίκες είχαν εμφανίσει πυρετό (καμιά άνω των 39°C) και συμπτώματα λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά καμιά δεν ανέπτυξε σοβαρή πνευμονία ή κατέληξε από πνευμονία COVID-19.
Καμιά από τις γυναίκες δεν αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας.
Η ηλικία των γυναικών κυμαινόταν από 26 έως 40 έτη και η ηλικία κύησης κατά την εισαγωγή ήταν 36 έως 39 εβδομάδες και 4 ημέρες.
Μια από τις γυναίκες είχε εκδηλώσει υπέρταση εγκυμοσύνης από τις 27 εβδομάδες και 1 είχε αναπτύξει προεκλαμψία από τις 31 εβδομάδες. Και οι δυο γυναίκες ήταν σε σταθερή κατάσταση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όλοι οι τοκετοί έγιναν με καισαρική τομή.
Υπήρξαν 4 πρόωροι τοκετοί, όλοι μετά τις 36 εβδομάδες. Μόνο ένα από τα νεογνά είχε βάρος γέννησης κάτω από τα 2.000 γραμμάρια, και αφορούσε κύηση η οποία είχε επιπλακεί με προεκλαμψία.
Και τα 9 νεογνά είχαν ένα βαθμολογία Apgar ενός λεπτού 8-9 και πέντε λεπτών 9-10.
Δεν υπήρξαν ενδομήτριοι ή νεογνικοί θάνατοι ή νεογνική ασφυξία.

Τοκετός και κοροναϊός

Με βάση τα ευρήματά μας σε αυτές τις εννέα ασθενείς, δεν υπάρχουν επί του παρόντος στοιχεία που να δείχνουν ότι η ανάπτυξη της πνευμονίας COVID-19 στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων στα νεογνά και εμβρυϊκή μόλυνση που μπορεί να προκληθεί από ενδομήτρια κάθετη μετάδοση.

Λόγω του μικρού αριθμού των περιπτώσεων που αναλύθηκαν και της σύντομης διάρκειας της περιόδου μελέτης, θα πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες μελέτες παρακολούθησης για την περαιτέρω αξιολόγηση της ασφάλειας και της υγείας των εγκύων που αναπτύσσουν λοίμωξη από το COVID-19 και των νεογνών τους.

Πλάτωνος 52 (1ος όροφος) , Εύοσμος, Τ.Κ. 56244

   2310 707 957,   6974 606 185  2312 201 135

  Ιστοσελίδα :  https://obstetric.gr/   Email:info@obstetric.gr

  Κοινωνική Δικτύωση
 https://www.facebook.com/almaloglouk/  
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top