fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη D : ποιο είναι το σωστό όριο ;

Όταν πρωτοφτιαξαμε το mediteam, σε ερώτηση στο τι θα ήθελαν να διαβάσουν άνθρωποι που επαγγελματικά ασχολούνται με την υγεια , αρκετοί απάντησαν το τι γράφεται και λέγεται στο εξωτερικο. Παραθέτουμε λοιπόν το άρθρο της ιατρού Tello που δημοσιεύτηκε 10/2018 στο Harvard Health Blog : Vitamin D: ποιο είναι το σωστό επίπεδο ;


Πολλοί από τους ασθενείς που έρχονται στο γραφείο για εξετάσεις , ζητούν να ελεγχθούν τα επίπεδα βιταμίνης D. Μπορεί να έχουν ένα μέλος της οικογένειας με οστεοπόρωση, ή ίσως έχουν οστική αραίωση . Κυρίως, θέλουν να ξέρουν ότι κάνουν ό, τι μπορούν για να κρατήσουν τα οστά τους ισχυρά. Η βιταμίνη D είναι κρίσιμη για τα υγιή οστά. Αλλά όταν ελέγξουμε τα επίπεδο της βιταμινης D στο αίμα, το πώς θα δράσουμε αναλογα με το αποτέλεσμα είναι θέμα μεγάλης διαμάχης στο πεδιο της ιατρικής έρευνας.
Η εύρεση ενός “υγιούς” επιπέδου βιταμίνης D είναι δύσκολη

Ποιο είναι το όριο στην τιμή της , στην οποία οι άνθρωποι θεωρούνται ότι έχουν “χαμηλά ” επίπεδα και επομένως υπάρχει κίνδυνος ανάπτυξης αραίωσης των οστών και κατάγματα; (Μιλάμε για το επίπεδο στο αίμα της 25-υδροξυ-βιταμίνης D, το οποίο συνήθως μετριέται σε νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο.)
Εδώ είναι όπου υπάρχουν πολλες διαφωνίες .

Το 2010, το Ινστιτούτο Ιατρικής (IOM) εξέδωσε μια έκθεση βασισμένη σε μακρά εξέταση των δεδομένων από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων. Συνοψίζοντας, εκτιμούν ότι ένα επίπεδο βιταμίνης D των 20 ng / mL ή υψηλότερο ήταν κατάλληλο για την καλή υγεία των οστών και στη συνέχεια ένα επίπεδο κάτω από 20 θεωρήθηκε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Στην πρακτική μου και στα περισσότερα περιστατικά , δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε επίπεδα βιταμίνης D μικρότερα από 20. Όταν συμβαίνει αυτό, λέμε στον ασθενή ότι τα επίπεδα της βιταμινης D είναι ανεπαρκή και συνίσταται συνήθως αρχικα επιθετική αναπλήρωση, καθώς και κατόπιν συνεχιζόμενη χορηγηση . Η πλειοψηφία έχει κατά την εμπειρία μου επίπεδα στο 20-40, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα του IOM στην έκθεση του 2010.

Αλλά το 2011, η Endocrine Society εξέδωσε μια έκθεση που προτρέπει σε ένα πολύ υψηλότερο ελάχιστο επίπεδο βιταμίνης D. Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα: “Με βάση όλα τα στοιχεία, τουλάχιστον, συνιστούμε επίπεδα βιταμίνης D ανω των 30 ng / mL και λόγω των ιδιαιτεροτητων ορισμένων εκ των εργαστηριακών αναλύσεων , για να εγγυηθούμε την επάρκεια, συνιστούμε μεταξύ 40 και 60 ng / mL τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες ».

Αλλά περιμένετε, υπάρχουν περισσότερα …
Μια πιο πρόσφατη γνώμη σχετικά με το σωστό επίπεδο στόχου της βιταμίνης D παρουσιάζεται σε ένα άρθρο με τίτλο ” Έλλειψη βιταμίνης D: Υπάρχει πραγματικά μια πανδημία” που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine. Σε αυτό το κείμενο , αρκετοί από τους κορυφαίους επιδημιολόγους και ενδοκρινολόγους που ήταν στην αρχική επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού Διαστήματος (IOM) υποστηρίζουν ότι θα μειωθεί το σημερινό αποδεκτό όριο των 20, δηλώνοντας ότι το επίπεδο που εκτιμούν ως αποδεκτό δεν προοριζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί για τον ορισμό ανεπάρκειας βιταμίνης D . Πιστεύουν ότι εξετάζουμε υπερβολικά την ανεπάρκεια της βιταμίνης D και χωρις ουσιαστικό λόγο θεραπεύουμε άτομα που είναι απολύτως υγιή.

Με βάση την ανάλυσή τους, ενα πιο κατάλληλο κατώτατο όριο για ανεπάρκεια βιταμίνης D θα ήταν πολύ χαμηλότερο,στα 12,5 ng / mL. Εξέτασαν ένα τεράστιο όγκο δεδομένων από την NHANES απο το 2007 έως το 2010 και διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 6% των Αμερικανών είχαν επίπεδα βιταμίνης D μικρότερα από 12,5. Ενα όριο των 12,5 ng / mL σίγουρα θα εξαλείψει την «πανδημία» της έλλειψης βιταμίνης D. Και η αντιπαράθεση φουντώνει , με πολλά άρθρα και δηλώσεις που έγιναν για να υποστηρίξουν τη μία ή άλλη κατευθυντήρια γραμμή.

Μια άποψη για το τι είναι, και δεν είναι, η ανεπάρκεια βιταμίνης D
Μίλησα με τον ειδικό για την οστεοπόρωση Dr. Joel Finkelstein, associate director του Κέντρου Οστικής Πυκνότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, του οποίου η έρευνα στον τομέα αυτό εκτείνεται πάνω από τρεις δεκαετίες. Συμφώνησε με τους συγγραφείς του άρθρου NEJM ότι επί του παρόντος είναι υπερβολικος ο ελεγχος που γίνεται για ανεπάρκεια βιταμίνης D και είναι υπερβολική η θεραπεία ατόμων που λαμβάνουν αρκετή βιταμίνη D μέσω της διατροφής και της έκθεσης στον ήλιο. “Η βιταμίνη D έχει λάβει μεγάλη δημοσιότητα”, δηλώνει. «Δεν χρειάζεται να ελέγξουμε τα επίπεδα των βιταμινών D των πιο υγειων ατόμων».
Επισημαίνει ότι από εξελικτική σκοπιά δεν έχει νόημα ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D θα ήταν ευεργετικά για τον άνθρωπο. “Η βιταμίνη D είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να βρεθεί σε φυσικές πηγές τροφίμων”, επισημαίνει. “Ναι, μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D από τον ήλιο, αλλά το σώμα μας εξελίχθηκε για να δημιουργεί σκούρο δέρμα στα μέρη του κόσμου που έχουν τον περισσότερο ήλιο. Αν η βιταμίνη D είναι τόσο κρίσιμη για τον άνθρωπο, γιατί θα εξελιχθηκαμε με αυτό τον τρόπο, που απαιτεί κάτι που είναι δύσκολο να αποκτηθεί και στη συνέχεια να εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο δύσκολο να απορροφηθεί; “
Έτσι ποιος θα πρέπει να εξετάζεται για ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Ο Δρ Finkelstein και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν μια μελέτη πάνω από 2.000 γυναίκες περιεμμηνοπαυσιακες , οι οποίες παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι επίπεδα βιταμίνης D κάτω από 20 συσχετίστηκαν με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο μη τραυματικών καταγμάτων. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επειδή λίγα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνη D, η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D δικαιολογείται σε μεσηλικες γυναίκες με επίπεδα μικρότερα από 20 ng / mL. “Για τις περιμενοπαυσιακές γυναίκες ή άλλες ομάδες ατόμων με υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος, σίγουρα ένα επίπεδο 20 ή μεγαλύτερο είναι ιδανικό” και προσθέτει: “Για τη συντριπτική πλειοψηφία των υγιών ατόμων, επίπεδα πολύ χαμηλότερα, 15, ίσως 10, είναι πιθανώς αρκετά , και έτσι θα έλεγα ότι συμφωνώ με αυτό που λένε οι συντάκτες του άρθρου του New England Journal. “

Οι περισσότεροι ειδικοί , συμπεριλαμβανομένου του Dr. Finkelstein, συμφωνούν ότι πρέπει να ελέγχουμε τα επίπεδα βιταμίνης D σε ανθρώπους υψηλού κινδύνου – εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο για μια πραγματική ανεπάρκεια. Σε αυτους περιλαμβάνονται άτομα με νευρική ανορεξία, άτομα που είχαν χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, που πάσχουν από άλλα σύνδρομα δυσαπορρόφησης, όπως η κοιλιοκάκη, ή που έχουν σκοτεινό δέρμα ή έχουν πλήρη κάλυψη του δέρματος λόγω ένδυσης (και έτσι απορροφούν λιγότερο ηλιακό φως). Επιπλέον, ορισμένοι πληθυσμοί θα απαιτούν επίπεδο βιταμίνης D 20 ng / ml ή υψηλότερο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περιεμμηνοπαυσιακες γυναίκες, άτομα που έχουν διαγνωστεί με οστεοπενία , οστεοπόρωση ή άλλες σκελετικές διαταραχές, καθώς και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Όλες αυτές οι ομάδες θα πρέπει να εξετάζονται και να θεραπεύονται κατάλληλα .

Επιμέλεια :

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr

https://mediteam.gr/%ce%b2%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b7-d-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%cf%80%cf%85%ce%ba%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%ac%ce%b3%ce%bc/


Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top