Βιταμίνη Κ2 και πήξη : Η βιταμίνη Κ2, επίσης γνωστή ως μενακινόνη (MK), είναι κατά κύριο λόγο βακτηριακής προέλευσης. Η Κ2 συναντάται κυρίως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση , σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα . Υπολογίζεται περαιτέρω με βάση το μήκος των πλευρικών αλυσίδων από ΜΚ-4 έως ΜΚ-13. Για παράδειγμα, τα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνουν συνήθως τις παραλλαγές ΜΚ-4, ενώ το παραδοσιακό ιαπωνικό χορτοφαγικό πιάτο natto, φτιαγμένο από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση , περιέχει MK-7, η οποία έχει την ισχυρότερη δραστηριότητα βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη K2 μπορεί επίσης να παραχθεί από το μικροβιωμα του ανθρώπινου εντέρου, αν και η απορρόφηση και η μεταφορά του K2 που παράγεται με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο κατανοητή .
Ορισμένες ποικιλίες συμπληρωμάτων K2, όπως το MK-7, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι παρεμβαίνουν στη θεραπεία με αντιπηκτική αγωγή. Αντίθετα άλλες παρόμοιες με το MK-4 δεν φέρουν κίνδυνο υπερπηκτικοτητας , ακόμη και σε σχετικά υψηλές δόσεις.
Η συνειδητοποίηση των διαφόρων ιδιοτήτων των διαφόρων συμπληρωμάτων K2 είναι επομένως κρίσιμη για τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτική αγωγή.
Η βιταμίνη Κ2 κυκλοφορεί συνήθως σε σκευάσματα συμπληρωμάτων είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με βιταμίνη D . Έχουν γραφτεί πολλα και έχει μελετηθεί πολύ για τη δράση της στα οστά και τα αγγεία ( dual role of vitamin K2 in bone – vascular crosstalk ) με αναφερόμενο από τις μελετες μηχανισμό δράσης ότι ρυθμίζει την εναπόθεση ασβεστίου προς στα οστά αποτρέποντας ταυτόχρονα την εναπόθεση ασβεστίου στα αγγεία .
Βιβλιογραφία
https://www.medscape.com/viewarticle/902985_3
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462
https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1222
Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: the emerging group of vitamins required for human health. J Nutr Metab. 2017
Αρχείο του ιατρού
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης
Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο ΣΔ
Αρτάκης 100 Νέα Σμύρνη
ΥΓ . Εντελώς εσφαλμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με την πήξη του αίματος σχετίζεται μόνο η βιταμίνη Κ1. Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι και το ΜΚ-7 της βιταμίνης Κ2 παρεμβαίνει στην πηκτικότητα του αίματος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή , γιατί πολλά συμπληρώματα βιταμίνης Κ2 περιέχουν αυτή τη μορφή . Ρωτήστε λοιπόν οπωσδήποτε το γιατρό σας αν επιτρέπεται η λήψη της.
27/11/2018 και επικαιροποίηση 5/10/2022
Δειτε τα video του ιατρού για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr
