fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Βιταμίνη Κ2 και πήξη

Βιταμίνη Κ2 και πήξη : Η βιταμίνη Κ2, επίσης γνωστή ως μενακινόνη (MK), είναι κατά κύριο λόγο βακτηριακής προέλευσης. Η Κ2 συναντάται κυρίως σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση , σε κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα . Υπολογίζεται περαιτέρω με βάση το μήκος των πλευρικών αλυσίδων από ΜΚ-4 έως ΜΚ-13.  Για παράδειγμα, τα προϊόντα κρέατος περιλαμβάνουν συνήθως τις παραλλαγές ΜΚ-4, ενώ το παραδοσιακό ιαπωνικό  χορτοφαγικό πιάτο  natto, φτιαγμένο από  σόγια που έχει υποστεί ζύμωση , περιέχει MK-7, η οποία έχει την ισχυρότερη  δραστηριότητα βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη K2 μπορεί επίσης να παραχθεί από το μικροβιωμα  του ανθρώπινου εντέρου, αν και η απορρόφηση και η μεταφορά του K2 που παράγεται με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο κατανοητή .

Ορισμένες ποικιλίες συμπληρωμάτων K2, όπως το MK-7, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι παρεμβαίνουν στη θεραπεία με αντιπηκτική αγωγή. Αντίθετα  άλλες παρόμοιες με το MK-4 δεν φέρουν κίνδυνο υπερπηκτικοτητας , ακόμη και σε σχετικά υψηλές δόσεις.

Η συνειδητοποίηση των διαφόρων ιδιοτήτων των διαφόρων συμπληρωμάτων K2 είναι επομένως κρίσιμη για τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αντιπηκτική αγωγή.

Η βιταμίνη Κ2 κυκλοφορεί συνήθως σε σκευάσματα συμπληρωμάτων είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με βιταμίνη D . Έχουν γραφτεί πολλα και έχει μελετηθεί πολύ για τη δράση της στα οστά και τα αγγεία ( dual role of vitamin K2 in bone – vascular crosstalk ) με αναφερόμενο από τις μελετες μηχανισμό δράσης ότι ρυθμίζει την εναπόθεση ασβεστίου προς στα οστά αποτρέποντας ταυτόχρονα την εναπόθεση ασβεστίου στα αγγεία . 

Βιβλιογραφία

https://www.medscape.com/viewarticle/902985_3

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4566462

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/4/1222

Schwalfenberg GK. Vitamins K1 and K2: the emerging group of vitamins required for human health. J Nutr Metab. 2017

Αρχείο του ιατρού 

Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης

Ειδικός Παθολόγος με εξειδίκευση στο ΣΔ

Αρτάκης 100 Νέα Σμύρνη 

ΥΓ . Εντελώς εσφαλμένα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι με την πήξη του αίματος σχετίζεται μόνο η βιταμίνη Κ1. Από τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι και το ΜΚ-7 της βιταμίνης Κ2 παρεμβαίνει στην πηκτικότητα του αίματος και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή , γιατί πολλά συμπληρώματα  βιταμίνης Κ2 περιέχουν αυτή τη μορφή . Ρωτήστε λοιπόν οπωσδήποτε το γιατρό σας αν επιτρέπεται η λήψη της. 
27/11/2018 και επικαιροποίηση 5/10/2022

Δειτε τα video του ιατρού για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής 

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος www.konstantinopoulos.gr

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top