fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
Αλμαλογλου Κωνσταντινος

Βάρος πριν από τη σύλληψη και περιγεννητικό αποτέλεσμα

Ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) πριν από τη σύλληψη μπορεί να αποτελεί σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών στη μητέρα και το νεογνό από την αύξηση του βάρους της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα μετά-ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο JAMA.

Η αύξηση του βάρους αποτελεί φυσιολογικό μέρος της εξέλιξης μιας ανεπίπλεκτης εγκυμοσύνης. 
Όμως η υπερβολική αύξηση του βάρους συνδέετε με την εμφάνιση επιπλοκών για τη μητέρα και το έμβρυο. Περίπου 47% στις Η.Π.Α. αυξάνουν το βάρος τους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περισσότερο από το συνιστώμενο.

Ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες για την επίδραση της αύξησης του βάρους στη διάρκεια της κύησης, στο περιγεννητικό αποτέλεσμα, είναι μικρός ο αριθμός των μελετών που λάμβανε υπόψιν το βάρος πριν από τη σύλληψη.

Πρόκειται για μια μετα-ανάλυση 25 κλινικών μελετών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη. Οι ερευνητές συγκέντρωσαν τα δεδομένα από 196.670 γυναίκες με μονήρεις κυήσεις που γέννησαν μεταξύ 1989 και 2015.
Η μέση ηλικία των γυναικών ήταν 30 έτη και 20,8% του δείγματος ήταν λευκές.

Κατέταξαν τις γυναίκες με βάση το BMI πριν από την εγκυμοσύνη, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:
• Λιποβαρείς (BMI <18,5): 4,0% 
• Φυσιολογικό βάρος (BMI 18,5-24,9): 68% 
• Υπέρβαρες (BMI 25,0-29,9): 19,7%
• Παχυσαρκία βαθμού Ι (BMI 30,0-34,9): 6,1%
• Παχυσαρκία βαθμού ΙΙ (BMI 35,0-39,9): 1,7% και
• Παχυσαρκία βαθμού ΙΙΙ (BMI >40,0): 0,5%

Για να περιληφθεί μια γυναίκα στη μετά-ανάλυση θα έπρεπε να υπάρχουν δεδομένα για το βάρος της πριν από τη σύλληψη ή στην αρχή της εγκυμοσύνης, την αύξηση του βάρους της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την ύπαρξη ή όχι δυσμενούς έκβασης.

Παχυσαρκία και εγκυμοσύνη

Συνολικά το 37,2 των γυναικών εμφάνισαν μια επιπλοκή, η οποία περιλάμβανε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: υπέρταση κύησης, προεκλαμψίαδιαβήτη κύησης, τοκετό με καισαρική τομή, πρόωρο τοκετό πριν τις 37 εβδομάδες και μικρό ή μεγάλο για την ηλικία κύησης νεογνό.

Οι ανεπιθύμητες εκβάσεις παρουσίαζαν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, όσο περισσότερο ήταν αυξημένο το προ της σύλληψης BMI και αντιστοιχούσε στο 34,7% στις λιποβαρείς, στο 34,1 στις φυσιολογικού βάρους, στο 42,0% στις υπέρβαρες, στο 50,2 στις παχύσαρκες βαθμού Ι, 56,8% στις παχύσαρκες βαθμού ΙΙ και 61,1 % στις παχύσαρκες βαθμού ΙΙΙ.

Όταν οι ερευνητές ταξινόμησαν της γυναίκες που περιλήφθηκαν στη μελέτη με βάση το δείκτη μάζας σώματος πριν την εγκυμοσύνη διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για οποιαδήποτε δυσμενή έκβαση αύξανε όσο πιο αυξημένος ήταν ο δείκτης μάζας σώματος και αυτό ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητο από την πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Συνολικά διαπιστώθηκε ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος παρουσιάστηκε σε γυναίκες με BMI μικρότερο του 18 και με αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη μεταξύ 26 και 27,9 κιλών.
Ανάμεσα στις γυναίκες με φυσιολογικό βάρος, ο κίνδυνος για δυσμενή έκβαση ήταν μικρότερος (29,2%) όταν η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν μεταξύ 14 και 15,9 κιλά και υψηλότερος φτάνοντας το 52% όταν η αύξηση βάρους ήταν μικρότερη από 8 κιλά.

Στις υπέρβαρες γυναίκες ο κίνδυνος για δυσμενή έκβαση κυμαινόταν από 37,3% σε γυναίκες με αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης μεταξύ 3,0 έως 3,9 κιλά και έφτανε το 56% για πρόσληψη βάρους από 29 κιλά και πάνω.
Στις παχύσαρκες γυναίκες ο κίνδυνος δυσμενούς έκβασης γινόταν μεγαλύτερος όταν υπήρχε αυξημένη πρόσληψη βάρους κατά τη διάρκεια της κύησης. Ο υψηλότερος κίνδυνος ήταν 63,7% για αύξηση βάρους από 28 κιλά και πάνω για γυναίκες με παχυσαρκία βαθμού Ι, 67,7% για αύξηση βάρους 16 κιλών και περισσότερο για γυναίκες με παχυσαρκία βαθμού ΙΙ και 78,8% για αύξηση βάρους 16 κιλών και πάνω σε γυναίκες με παχυσαρκία βαθμού ΙΙΙ.


Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ο BMI της μητέρας πριν από τη σύλληψη έχει ισχυρότερη συσχέτιση με την εμφάνιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συγκριτικά με την πρόληψη βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επομένως η επιδίωξη της απόκτησης ενός υγιούς σωματικού βάρους πριν από τη σύλληψη, θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό στόχο τη προγεννητικής συμβουλευτικής στις γυναίκες που σκοπεύουν να συλλάβουν.

Αναδημοσίευση από το obstetric.gr

ΑΛΜΑΛΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Μαιευτήρας – Χειρούργος – Γυναικολόγος

Κοινωνική Δικτύωση
https://www.facebook.com/almaloglouk/
  https://twitter.com/kosalm

Η Αρθρογραφία του γιατρού στο Mediteam:
https://mediteam.gr/category/αλμάλογλου-κωνσταντίνος/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top