fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αντοχή στα αντιβιοτικά : Η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα επηρεάζει…

Η αντίσταση-αντοχή στα αντιβιοτικά είναι ένα παγκόσμια ζήτημα για τη δημόσια υγεία. Σε αυτό το κείμενο , εξετάζουμε τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και τις συνέπειές τους για την ανθρώπινη υγεία, καλύπτοντας τις έρευνες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο London Microbiome meeting .


Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και παγκοσμίως .
Σύμφωνα με το CDC , η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι υπεύθυνη για 25.000 ετήσιους θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 23.000 ετήσιους θανάτους στις ΗΠΑ. Έως 2 εκατομμύρια Αμερικανοί άνθρωποι αναπτύσσουν κάθε χρόνο μια ανθεκτική στα φάρμακα λοίμωξη.


Μέχρι το 2050, ορισμένοι ερευνητές προβλέπουν ότι η αντίσταση στα αντιβιοτικά θα προκαλέσει 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ξεπερνώντας τον καρκίνο ως την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως.
Μερικοί από τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτήν την κρίση είναι η υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών, η κακή υγιεινή η και λανθασμένες πρακτικές υγιεινής στα νοσοκομεία και οι ανεπαρκείς εργαστηριακές εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν μια λοίμωξη γρήγορα και με ακρίβεια.


Ένας επιπλέον παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στην αντοχή στα φάρμακα στον άνθρωπο είναι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών στη κτηνοτροφία . Η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης ανθεκτικών σε φάρμακα βακτηρίων στον άνθρωπο, είτε με άμεση μόλυνση είτε με τη μεταφορά “γονιδίων ανθεκτικότητας από τη κτηνοτροφια σε παθογόνα του ανθρώπου”, επισημαίνουν οι ερευνητές .
Έτσι, πώς χρησιμοποιούνται σήμερα τα αντιβιοτικά στα ζώα και ποιες είναι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία; Στη συνάντηση του London Microbiome , η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Nicola Evans – διδακτορική ερευνήτρια στη βιολογία στο King’s College London – μοιράστηκε μερικές από τις ιδέες της σε αυτά τα θέματα.

Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία
Επομένως, τι σημαίνει η χρήση αντιβιοτικών στα ζώα για την ανθρώπινη υγεία;
 

Η Evans μίλησε για τις πιθανές επιπτώσεις στην ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά στον άνθρωπο.
“Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, είτε σε ζώα είτε σε ανθρώπους, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε βακτήρια ανθεκτικά στα φάρμακα. Πρέπει να διαφυλάξουμε [τα αντιβιοτικά] για τη χρήση και στους δύο , στα ζώα και τους ανθρώπους δηλαδή , για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των λοιμώξεων στο μέλλον. “
Υπάρχουν μερικοί κύριοι τρόποι με τους οποίους τα αντιβιοτικά στα ζώα μπορούν να επηρεάσουν τον άνθρωπο, εξήγησε η Evans. Πρώτον, η άμεση επαφή μεταξύ ζώων και ανθρώπων μπορεί να προκαλέσει ασθένεια. “Για παράδειγμα,” δήλωσε ο ερευνητής, “οι αγρότες κινδυνεύουν να αποικιστούν από το MRSA που σχετίζεται με τα ζώα (LA-MRSA).”


«Το LA-MRSA δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το MRSA», εξήγησε, επειδή είναι προσαρμοσμένο για τα ζώα και δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος τα βακτηρίδια να αλλάξουν και να προσαρμοστούν στους ανθρώπους “, προειδοποίησε η Evans.
Συνέχιζοντας αναφέρει μια μελέτη από τη Δανία που διαπίστωσε ότι το 40% του εμπορικώς πωλούμενου χοιρινού κρέατος περιείχε ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA).


Μια ανασκόπηση των μελετών σχετικά με την αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος διαπίστωσε ότι “η διαδικασία σφαγής παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετάδοση του MRSA από το αγρόκτημα στο πιρούνι”.


Ένας δεύτερος τρόπος με τον οποίο η χρήση αντιβιοτικών ζώων μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο είναι μέσω της κατανάλωσης υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο κρέας, τα οποία στη συνέχεια “παρέχουν πίεση επιλογής υπέρ των [ανθεκτικών στα αντιβιοτικά] μικροβίων στον άνθρωπο”, εξήγησε ο Evans.

Ωστόσο, ο “κίνδυνος [αυτού] θεωρείται πολύ χαμηλός στην ΕΕ και την Αμερική”, συνέχισε.
“Σε αυτές τις περιοχές, υπάρχει κάτι που ονομάζεται περίοδος διακοπής, [κατά την οποία] η αντιβιοτική αγωγή ενός ζώου διακόπτεται, προτού το ζώο εκτραφεί για το κρέας ή το γάλα”.


Αυτό ισχύει, σημειώνει η Evans. Μετά την περίοδο αναμονής, ανέφερε ότι «τα επίπεδα αντιβιοτικών στα τρόφιμα θεωρούνται ότι είναι μερικές εκατοντάδες φορές κάτω από τα επίπεδα [που] θα πρέπει να επηρεάζουν τα βακτήρια με οποιονδήποτε τρόπο».


Τέλος, τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια που υπάρχουν στο κρέας μπορούν να μεταφέρουν τη μικροβιακή αντοχή σε ανθρώπινα βακτηρίδια. Ωστόσο, ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι πολύ χαμηλό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μαγειρέματος.
Επίσης, “λόγω της περιόδου αναμονής,” δήλωσε ο Evans, “είναι πολύ απίθανο τα υπολείμματα αντιβιοτικών στο κρέας να επηρεάζουν το [ανθρώπινο] μικροβιωμα”.


Σε γενικές γραμμές, η ερευνητρια : “Νομίζω ότι κάθε χρήση αντιβιοτικών θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία και ότι η μείωση της περιττής χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης”.
“Τα αντιβιοτικά είναι απαραίτητα […] για τη διασφάλιση της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων, αλλά πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν τα ζώα είναι άρρωστα και δεν χρησιμοποιούνται για αυξητικούς παράγοντες ή για να αποτρέψουν πρώτα τα άρρωστα ζώα. Όμως μη ξεχνάμε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία της αντίστασης στα αντιβιοτικά στον άνθρωπο προκαλείται από υπερβολική χρήση στον άνθρωπο.

Συμπερασματικα καταλήγει η Evans : Ουσιαστικά στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει άμεσος αντίκτυπος των υπολειμμάτων αντιβιοτικών στο κρέας για την ανθρώπινη υγεία, αλλά ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων σε ζώα ενέχει δυνητικό κίνδυνο για τον άνθρωπο. Ωστόσο, η χρήση αντιβιοτικών στον άνθρωπο είναι πολύ πιο επιζήμια για και τα δύο σκεπτικά. “

Με πληροφορίες από το medical news today
Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος

Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam
https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος 
www.konstantinopoulos.gr 

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top