fbpx
Καλώς ήρθατε στο mediteam.gr .Η κάθε δημοσίευση στο mediteam.gr συνιστά επιστημονική εργασία του υπογράφοντος αυτήν και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προτροπή για λήψη ή διακοπή φαρμάκων η διενέργεια συγκεκριμένης ιατρικής πράξης . Κάθε ασθενής θα πρέπει να συμβουλεύεται το γιατρό του και να μη λαμβάνει φάρμακα χωρίς τις οδηγίες του ιατρού του. Το blog mediteam.gr αναρτά δημοσιεύσεις με στόχο την ενημέρωση για ιατρικά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική , χωρίς αυτό να σημαίνει κατ´αναγκη ότι οι απόψεις του κάθε συγγραφέα είναι ταυτόσημες με αυτές του διαχειριστή .
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ

Ανάκληση σε σαρτανες στην Αμερική . Μέρος δεύτερο

Ποια φάρμακα για την αρτηριακή πίεση έχουν ανακληθεί;

Εμείς εδώ θα αναφέρουμε ξανά τις 3 δραστικές ουσίες για τις οποίες διαπιστώθηκε το πρόβλημα σε κάποια ( όχι όλα βέβαια ) από τα φαρμακα που τις περιείχαν και αυτά ανακλήθηκαν .

Είναι η βαλσαρτανη , η λοσαρτανη και η ιρβεσαρτανη .

Το άρθρο από το οποίο αντλήθηκαν οι πληροφορίες αναφέρει τα προϊόντα (και τις φαρμακευτικες εταιρειες που ανήκαν ) που είχαν προσμείξεις , ποιες παρτίδες και link ( σύνδεσμο στο διαδίκτυο ) για λεπτομερή ενημέρωση.

Επειδή το άρθρο αφορά την Αμερική και όχι την Ελλάδα , κρίθηκε σκόπιμο να μη γεμίσουμε το κείμενο με ονόματα φαρμακευτικών εταιρειών ,παρτίδες φαρμάκων κλπ , πράγματα που δεν αφορούν την ελληνική πραγματικότητα δηλαδή .

Γιατί ανακαλούνται τα φάρμακα;

Σε κάθε περίπτωση, ένα ανακληθέν φάρμακο έχει μολυνθεί με NDMA , NDEA ή ΝΜΒΑ . Αυτά τα χημικά πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους. Η έρευνα προτείνει επίσης ότι το NDEA μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ήπαρ και στα κύτταρα του αίματος. Μπορεί να δημιουργηθεί μέσω ορισμένων χημικών αντιδράσεων και ως παραπροϊόν βιομηχανικών διεργασιών.

Ποιος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου από ένα από αυτά τα φάρμακα;

Ο FDA λέει ότι είναι πολύ μικρός . Η ποσότητα NDMA που βρίσκεται στα ανακληθέντα φάρμακα βαλσαρτάνης υπερβαίνει τα αποδεκτά επίπεδα. Τα αρχεία από τους κατασκευαστές φαρμάκων δείχνουν ότι η πρόσμειξη μπορεί να υπήρχε στα προϊόντα της βαλσαρτάνης για έως και 4 χρόνια. Ο FDA εκτιμά ότι εάν 8000 άνθρωποι πήραν τη μεγαλύτερη δόση βαλσαρτάνης, δηλαδή 320 mg, από ανάμικτες παρτίδες κάθε μέρα για 4 χρόνια, πιθανότατα θα υπήρχε μόνο μία επιπλέον περίπτωση καρκίνου στη ζωή αυτών των 8.000 ατόμων.

Τι παρατηρηθηκε στις ανακλήσεις;

Ένα κοινό στοιχειο ανάμεσα σε όλες αυτές τις ανακλήσεις είναι ότι φαρμακα ή τα συστατικά τους , έγιναν όλα στην Κίνα ή την Ινδία. Οι αμερικανικές εταιρείες φαρμάκων από τη δεκαετία του 1990 έχουν χρησιμοποιήσει όλο και περισσότερο εργοστάσια σε άλλες χώρες για να παράγουν τα προϊόντα τους. Περίπου το 40% των τελικών φαρμάκων γίνονται στο εξωτερικό, λέει το Government Accountability Office. Σχεδόν 8 από τα 10 ενεργά φαρμακευτικά συστατικά, τα οποία παρασκευάζονται σε χάπια , επίσης. Αυτή η παγκοσμιοποίηση της προσφοράς φαρμάκων , βοηθά να διατηρηθούν οι τιμές, καθώς είναι φθηνότερο να τα παράγουν σε άλλες χώρες. Ωστόσο, με χαμηλότερο κόστος εμφανίζεται μερικές φορές χαμηλότερος ποιοτικός έλεγχος.

Τι γίνεται με προϊόντα που κατασκευάζονται σε άλλες χώρες;

Ένας εκπρόσωπος του FDA λέει ότι ο οργανισμός εξακολουθεί να ερευνά πώς αυτά τα φάρμακα μολύνθηκαν με προσμείξεις . Οι επιθεωρητές πιστεύουν ότι οι μολυσμένες ενώσεις δημιουργήθηκαν ακούσια μέσω χημικής αντίδρασης.

ΥΓ : Αυτές οι πληροφορίες , είναι αποσπάσματα απο άρθρο του web md που αφορά το τι συμβαίνει με τις ανακλήσεις φαρμάκων (σαρτανες συγκεκριμένα ) στις ΗΠΑ , το διάστημα 2018-2019 . Ο τρόπος που είναι γραμμένο το πρωτότυπο κείμενο , η αναλυτική πληροφόρηση με ονόματα φαρμακευτικών , παρτίδες που ανακλήθηκαν και παραπομπές με σύνδεσμο για πλήρη ενημέρωση , θεωρούμε ότι είναι ότι σωστότερο για να έχει άμεση πρόσβαση ο καθένας σε πληροφορίες που μπορεί να τον αφορούν .

Πληροφορίες Web md

Επιμέλεια 

Κωνσταντινοπουλος Παναγιώτης 

Ειδικός Παθολόγος

https://mediteam.gr/category/κωνσταντινοπουλος/

Κωνσταντινόπουλος Παναγιώτης Ειδικός Παθολόγος

 www.konstantinopoulos.gr

https://mediteam.gr/%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-ai-artificial-intelligence-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b9%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top