ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Αιμαγγειώματα σε παιδιά-Βασικές γνώσεις

Συχνή αιτία ανησυχίας για τους νέους γονείς αποτελεί η εμφάνιση αιμαγγειωμάτων στα βρέφη. Τα βρεφικά αιμαγγειώματα (ΒΑ) είναι καλοήθεις όγκοι που μπορεί να υπάρχουν ακόμη και στη γέννηση (συγγενή αιμαγγειώματα) ή εμφανίζονται λίγο μετά. Είναι πιο  συχνά στα κορίτσια. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η ταχεία ανάπτυξη για κάποιους μήνες, που ακολουθείται από σταθεροποίηση και αυτόματη υποστροφή σε βάθος χρόνου. Αυτή η πορεία μπορεί να διαρκέσει πολλά έτη. Τα αιμαγγειώματα κατά την υποχώρηση τους μπορεί να αφήσουν ουλή. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι βλάβες μικρού μεγέθους στο δέρμα που δε δημιουργούν προβλήματα.  

Όμως τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς σχετικά με τα ΒΑ, την παρακολούθηση, την πορεία και τις πιθανές επιπλοκές τους; Μια καλή ιδέα δίνουν οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαχείριση του δυνητικά επικίνδυνου βρεφικού αιμαγγειώματος που δημοσιεύτηκαν το 2018 από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.

Σύμφωνα με αυτές απαιτείται η έγκαιρη θεραπεία ΒΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:

  1. Απειλητικές για την ζωή αλλοιώσεις, όπως αυτές που εμποδίζουν τον αεραγωγό, σχετίζονται με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ή που αιμορραγούν ακατάσχετα.
  2. ΒΑ που προκαλούν δυσλειτουργίες σε άλλα συστήματα, όπως διαταραχή στην όραση ή δυσχέρεια στη σίτιση.
  3. Εμφάνιση προοδευτικής εξέλκωσης των ΒΑ
  4. Συγγενείς ανωμαλίες σχετιζόμενες με ύπαρξη ΒΑ, τις το σύνδρομο PHACE (μεγάλα ΒΑ που μπορεί να προκαλέσουν ανεπάρκειες στα μάτια, την καρδιά, τις κύριες αρτηρίες και τον εγκέφαλο).
  5.  Κίνδυνος εμφανούς μόνιμης ουλής μετά την υποστροφή.

Απαιτείται η προσφυγή σε ένα εξειδικευμένο τμήμα αντιμετώπισης αιμαγγειωμάτων μέχρι ηλικία ενός μηνός για βρέφη με βλάβες υψηλού κινδύνου. 

Τα ΒΑ αναπτύσσονται ταχύτερα μεταξύ 1 και 3 μηνών. Η διενέργεια απεικονιστικού ελέγχου δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν η διάγνωση είναι αβέβαιη, υπάρχουν πέντε ή περισσότερα δερματικά ΒΑ ή υπάρχει υποψία ανατομικών ανωμαλιών.

Η από του στόματος προπρανολόλη (μεταξύ 2 και 3 mg / kg ανά δόση) είναι η συνιστώμενη θεραπεία πρώτης γραμμής για περιπτώσεις που απαιτούν συστηματική θεραπεία. Η έναρξη γίνεται σε τριτοβάθμιο κέντρο και συνεχίζεται στο σπίτι.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες της προπρανολόλης είναι διαταραχές του ύπνου, βρογχικό ερεθισμό και κλινικά συμπτωματική βραδυκαρδία και υπόταση. Απαιτείται καλή ενημέρωση των γονέων.

Η χρήση  πρεδνιζολόνης από το στόμα ή πρεδνιζόνης συνιστάται εάν υπάρχουν αντενδείξεις ή αν η προπρανολόλη δεν αποδώσει επαρκώς.

Ενδοβλαβική έγχυση τριαμκινολόνης ή/και προπιονικής βηταμεθαζόνης συνιστάται στη θεραπεία εστιακών ή ογκωδών ΒΑ που βρίσκονται σε ειδική θέση (π.χ. στο χείλος) ή για να επιβραδύνουμε μια ταχεία αύξηση μεγέθους.

Τοπική μηλεϊνική τιμολόλη σε μορφή κρέμας ή γέλης μπορεί να δοθεί μόνο λεπτά ή επιφανειακά ΒΑ.

Η χειρουργική επέμβαση ή η θεραπεία με ενδοαυλικό λέιζερ τύπου ND-Yag μπορεί να συνιστώνται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως ελκώδεις αλλοιώσεις ή βαθιές αλλοιώσεις που επηρεάζουν ανατομικά και λειτουργικά ζωτικά όργανα.

Η αντιμετώπιση τυχόν ουλών ή αλλοιώσεων μετά την πλήρη υποστροφή του ΒΑ μπορεί να γίνει με τη βοήθεια επεμβατικών παρεμβάσεων σε βάθος χρόνου. Πιθανές ειδικότητες που μπορεί να εμπλακούν είναι κυρίως οι Δερματολόγοι, οι Πλαστικοί Χειρουργοί και οι Αγγειοχειρουργοί. 

H διάγνωση και η θεραπεία γίνεται αποκλειστικά και μόνο βάσει των οδηγιών του θεράποντος ιατρού

Πηγή:

Management of Infantile Hemangiomas Clinical Practice Guidelines (2019) American Academy of Pediatrics, Reviewed and summarized by Medscape editors, February 06, 2019

Καζάκος Χαράλαμπος 
δερματολόγος-αφροδισιολόγος 

http://www.kazakos-derma.gr
Τα άρθρα του γιατρού στο mediteam.gr 
https://mediteam.gr/category/καζακοσ-χ/
Διαδυκτιακό κανάλι:
YouTube

Ακολουθείστε τον ιατρό στα social:

Το blog αυτό δημιουργήθηκε για να ακουστούν αυτά που σκεφτόμαστε στη καθημερινότητα της δουλειάς μας .
Μια παρέα από ανθρώπους που ασχολούνται με την επιστήμη της ιατρικής και γενικότερα με θέματα υγείας , από το δικό του πόστο έκαστος ( και όχι απαραίτητα όλοι γιατροί ) είπαμε να γράψουμε αυτά που έχουμε να πούμε.

Εγγραφη email

εγγραφειτε και μείνετε ενημερωμένοι
Loading

Copyright © 2018-19 Mediteam.gr

To Top